• De beste wedtips
  • Bookmakers met Belgische licentie
  • Actueel nieuws & updates

Bij het wedden op voetbal moet je met veel zaken rekening houden. Je kijkt naar de kwaliteiten van de ploeg, naar het scoringsvermogen en natuurlijk verdiep je je in de vorm waarin het elftal verkeert. Maar houd je ook rekening met de psychologische aspecten van het wedden? Als je dat niet doet, kan je brein je zomaar de verkeerde kant opsturen zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Vooral het fenomeen confirmation bias kan je flink wat geld kosten.

Op zoek naar bevestiging van een vooroordeel

De wereld van het voetbalwedden is vooral gericht op winnen. Je kijkt naar strategieën die je helpen om de winst (of in ieder geval de kans erop) te verhogen. Toch kan het verstandig zijn om eens voor een andere benadering te gaan. In plaats van je te focussen op het verhogen van de winkansen, kun je ook kijken naar de elementen die voor onnodige verliezen zorgen. Confirmation bias is zo’n element dat je echt moet zien te vermijden.

Confirmation bias is een bekend fenomeen in de psychologie. De benaming zegt eigenlijk alles al. Confirmation bias betekent niets anders dan ‘bevestiging van het vooroordeel’. Oftewel: jij hebt ergens een mening over en je gaat op zoek naar bewijzen die die mening ondersteunen. Noem het tunnelvisie of noem het blikvernauwing, maar de kans is gewoon groot dat je geen oog meer hebt voor de argumenten die jouw mening/vooroordeel ontkrachten. En dat is behoorlijk gevaarlijk als je gaat wedden op voetbalwedstrijden. Hoe objectiever je de match kunt bekijken, hoe groter de kans dat je de statistieken op de juiste manier interpreteert. Maar zo makkelijk is het niet om de confirmation bias achter je te laten en volledig objectief aan het wedden te gaan.

Bewust kritisch zijn als remedie tegen confirmation bias

Psychologische aspecten spelen een opvallend grote rol bij het voetbalwedden. Dat geldt zeker voor het fenomeen confirmation bias. Stel Athletic Bilbao neemt het in de Copa del Rey op tegen het grote Real Madrid. Je verwacht dat de Madrilenen de wedstrijd gaan winnen. Real is niet voor niets een van de grootste clubs uit het Spaanse voetbal. Dus zoek je naar statistieken die jouw vermoeden bevestigen. Real Madrid heeft een beter doelsaldo, een hoger percentage balbezit en ga zo maar door. Tenminste, als het aankomt op de Primera División. Je vergeet voor het gemak even dat de Copa del Rey een heel ander toernooi is, waarin Athletic Bilbao vaak erg goed presteert. Beter dan Real Madrid zelfs. Doordat je statistieken hebt gevonden die jouw vermoeden bevestigden, mis je essentiële informatie over de wedstrijd. Confirmation bias kan je dus zomaar de winst kosten.

Het valt niet mee om volledig objectief te zijn wanneer je de voetbalstatistieken analyseert. Maar je bent al een heel eind als je je bewust bent van het feit dat confirmation bias bestaat. Vraag jezelf steeds af of je de informatie die je vindt objectief is óf dat je er zoveel waarde aan hecht omdat het jouw vermoeden bevestigt. Kritisch zijn op je eigen oordeel is hierbij essentieel. Confirmation bias is niet helemaal uit te sluiten, maar je kunt het wel zoveel mogelijk beperken. Dat scheelt je een hoop onnodige verliezen.

De beste bookmakers

Via Voetbalwedden.be kies je uit de beste bookmakers voor België. Zo speel je altijd veilig en onder toezicht van de Belgische Kansspelcommissie.