Nieuwsberichten

De Copa Sudamericana: een kleine introductie

Het Europese voetbalseizoen loopt niet bepaald gelijk met de jaarkalender. Zo gaat de groepsfase van de Europa League eind augustus/begin september pas van start, en het toernooi bouwt vervolgens op naar de grote finale van eind mei. Zijn Zuid-Amerikaanse equivalent Copa Sudamericana houdt zich een stuk beter aan de jaarkalender. Het toernooi is net van start gegaan en dat betekent dat dit hét moment is om je in de Copa Sudamericana te verdiepen. Hoe zit het toernooi ook alweer in elkaar? En wie zijn de kanshebbers op de titel? Reis in gedachten even af naar het zonnige Zuid-Amerika en verdiep je in de wereld van de Copa Sudamericana!

Welke club volgt Independiente del Valle op?

Wat de UEFA Europa League is voor Europese voetbalteams, is de CONMEBOL Copa Sudamericana voor het Zuid-Amerikaanse voetbal. Na de Copa Libertadores is dit het belangrijkste clubtoernooi van het continent. Er staat dus veel op het spel en clubs halen maar al te graag de titel binnen. Het Ecuadoriaanse Independiente del Valle is dat in ieder geval gelukt. De club won het toernooi in 2019. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat de Ecuadoriaanse club überhaupt in de finale kwam, en tegen alle verwachtingen in sleepte Independiente del Valle de titel binnen.

Ook dit seizoen kan er zomaar een onverwachte winnaar zijn. Maar voordat je je hoofd breekt over de mogelijke winnaar, kun je beter nog even rustig afwachten. Het draait er nu om dat de clubs de eerste fase doorkomen. Het is een kwestie van elftal tegen elftal, waarna 22 teams de strijd om de Copa Sudamericana 2020 alweer moeten staken. Zelfs zo vroeg in het toernooi is de spanning dus groot.

Eén slechte avond en het toernooi kan over zijn

Op papier zijn er 54 kanshebbers op de hoofdprijs in de Copa Sudamericana. Welke 54 clubs dat precies zijn, is nu nog niet bekend. Het toernooi is begin deze maand namelijk begonnen aan de eerste fase, waarin ‘slechts’ 44 teams hun opwachting maken. Elk van die 44 teams is gekoppeld aan één tegenstander. In een heen- en terugwedstrijd wordt bepaald welke clubs er doorgaan naar de tweede fase. De heenwedstrijden in die eerste fase zijn inmiddels bijna achter de rug. Tussen 18 en 28 februari staan de spannende returns op het programma. Eén slechte avond en de kans op een goed toernooi is verkeken.

Als de eerste fase van de Copa Sudamericana eenmaal achter de rug is, duurt het tot halverwege mei voordat het toernooi verder gaat. Alleen daarom al verdient die eerste fase de aandacht van iedereen die van Zuid-Amerikaans voetbal houdt. Zodra de tweede fase van start gaat, worden er tien afvallers uit de Copa Libertadores bij het toernooi gevoegd. Wat dat betreft verschilt de Copa Sudamericana dus weinig van de Europa League. De tweede fase bestaat weer uit een heen- en terugwedstrijd tegen één tegenstander. De zestien overgebleven teams kunnen zich via de achtste finales, kwartfinales en halve finale uiteindelijk plaatsen voor de grote finale van 7 november. Maar zover is het nog lang niet. Eerst zijn er nog de wedstrijden uit de eerste ronde. Wed bijvoorbeeld op:

 • Dinsdag 18/2: Unión La Calera – Fluminense (cumulatief 1-1)
 • Woensdag 19/2: Aucas – CA Vélez (cumulatief 0-1)
 • Donderdag 20/2: Oriente Petrolero – Vasco (cumulatief 0-1)
 • Dinsdag 25/2: River Plate – Atlético Grau (cumulatief 2-1)
 • Woensdag 26/2: Club Atlético River Plate – Deportivo Cali (cumulatief 1-2)

Laat je niet misleiden door ‘confirmation bias’

Bij het wedden op voetbal moet je met veel zaken rekening houden. Je kijkt naar de kwaliteiten van de ploeg, naar het scoringsvermogen en natuurlijk verdiep je je in de vorm waarin het elftal verkeert. Maar houd je ook rekening met de psychologische aspecten van het wedden? Als je dat niet doet, kan je brein je zomaar de verkeerde kant opsturen zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Vooral het fenomeen confirmation bias kan je flink wat geld kosten.

Op zoek naar bevestiging van een vooroordeel

De wereld van het voetbalwedden is vooral gericht op winnen. Je kijkt naar strategieën die je helpen om de winst (of in ieder geval de kans erop) te verhogen. Toch kan het verstandig zijn om eens voor een andere benadering te gaan. In plaats van je te focussen op het verhogen van de winkansen, kun je ook kijken naar de elementen die voor onnodige verliezen zorgen. Confirmation bias is zo’n element dat je echt moet zien te vermijden.

Confirmation bias is een bekend fenomeen in de psychologie. De benaming zegt eigenlijk alles al. Confirmation bias betekent niets anders dan ‘bevestiging van het vooroordeel’. Oftewel: jij hebt ergens een mening over en je gaat op zoek naar bewijzen die die mening ondersteunen. Noem het tunnelvisie of noem het blikvernauwing, maar de kans is gewoon groot dat je geen oog meer hebt voor de argumenten die jouw mening/vooroordeel ontkrachten. En dat is behoorlijk gevaarlijk als je gaat wedden op voetbalwedstrijden. Hoe objectiever je de match kunt bekijken, hoe groter de kans dat je de statistieken op de juiste manier interpreteert. Maar zo makkelijk is het niet om de confirmation bias achter je te laten en volledig objectief aan het wedden te gaan.

Bewust kritisch zijn als remedie tegen confirmation bias

Psychologische aspecten spelen een opvallend grote rol bij het voetbalwedden. Dat geldt zeker voor het fenomeen confirmation bias. Stel Athletic Bilbao neemt het in de Copa del Rey op tegen het grote Real Madrid. Je verwacht dat de Madrilenen de wedstrijd gaan winnen. Real is niet voor niets een van de grootste clubs uit het Spaanse voetbal. Dus zoek je naar statistieken die jouw vermoeden bevestigen. Real Madrid heeft een beter doelsaldo, een hoger percentage balbezit en ga zo maar door. Tenminste, als het aankomt op de Primera División. Je vergeet voor het gemak even dat de Copa del Rey een heel ander toernooi is, waarin Athletic Bilbao vaak erg goed presteert. Beter dan Real Madrid zelfs. Doordat je statistieken hebt gevonden die jouw vermoeden bevestigden, mis je essentiële informatie over de wedstrijd. Confirmation bias kan je dus zomaar de winst kosten.

Het valt niet mee om volledig objectief te zijn wanneer je de voetbalstatistieken analyseert. Maar je bent al een heel eind als je je bewust bent van het feit dat confirmation bias bestaat. Vraag jezelf steeds af of je de informatie die je vindt objectief is óf dat je er zoveel waarde aan hecht omdat het jouw vermoeden bevestigt. Kritisch zijn op je eigen oordeel is hierbij essentieel. Confirmation bias is niet helemaal uit te sluiten, maar je kunt het wel zoveel mogelijk beperken. Dat scheelt je een hoop onnodige verliezen.

Heel voetbalminnend Engeland kijkt uit naar Boxing Day

Eerste kerstdag is natuurlijk de perfecte dag voor cadeaus, veel eten en gezellig spelletjes spelen met de hele familie. Ben je na zo’n dag vol familieverplichtingen wel even klaar met het kerstgevoel? Mooi zo! Voor liefhebbers van de Premier League staan er op tweede kerstdag namelijk heel wat interessante wedstrijden op het programma.

Tweede kerstdag: vanaf 13.30 uur wedden op Engels voetbal

Boxing Day, zoals de Engels tweede kerstdag noemen, is traditioneel gezien een heerlijke dag voor voetbalfans. Want waar onze eigen Eredivisie inmiddels toe is aan de winterstop, wordt er in het Engelse voetbal juist enorm uitgepakt op tweede kerstdag. Op die ene dag staan er maar liefst negen Premier League-wedstrijden geprogrammeerd. Alleen de spelers van Wolverhampton en Manchester City hoeven die dag niet in actie te komen. Zij spelen hun duel een dag later, op vrijdag 27 december.

Wie wil, kan zich op Boxing Day van de vroege middag tot de late avond onderdompelen in het Engels voetbal. Tottenham en Brighton verzorgen om 13.30 uur de aftrap van een heerlijke dag vol voetbalweddenschappen. Bij deze eerste wedstrijd is Tottenham veruit favoriet. Het thuisvoordeel speelt natuurlijk mee, maar de Londenaren hebben in de afgelopen jaren ook laten zien dat ze kwalitatief een stuk beter zijn dan Brighton. Echt vuurwerk valt er bij deze eerste wedstrijd van de dag dus niet te verwachten. Gelukkig zijn er nog genoeg kansen om dat goed te maken.

Wat brengt de rest van tweede kerstdag ons?

De wedstrijd tussen Tottenham en Brighton is maar een opwarmertje. Om 16.00 uur barst het namelijk pas echt los. Op dat moment gaan er zes wedstrijden tegelijk van start. Zo kun je wedden op:

 • Sheffield United – Watford
 • Chelsea – Southampton
 • Everton – Burnley
 • Bournemouth – Arsenal
 • Aston Villa – Norwich City
 • Crystal Palace – West Ham United

Vooral de laatste drie wedstrijden verdienen je aandacht. Dit zijn duels die weleens heel wat spanning met zich mee kunnen nemen. En dat is natuurlijk wat je wilt als je gaat wedden op voetbal. Heeft de dag je nog niet opgeleverd wat je had gewild, dan kun je ’s avonds in de herkansing. Om 18.30 uur speelt Manchester United in eigen huis tegen Newcastle. Als het aan de bookmakers ligt, kunnen de drie punten maar naar één club gaan. Manchester United is bij deze wedstrijd namelijk de grote favoriet. Gelukkig is er later op de avond nog een mooie afsluiter van deze voetbaldag. Vanaf 21.00 uur zijn alle ogen gericht op de wedstrijd tussen Leicester City en Liverpool. Dit is met recht de kraker van de dag. Lukt het Liverpool om bij de wedstrijd in Leicester zijn voorsprong in de competitie te verstevigen of gaan er toch een paar punten verloren?

Heel voetbalminnend Engeland verheugt zich al weken op Boxing Day. Ook als het Engelse voetbal normaal niet zo hoog op je lijstje staat, valt er deze dag veel te genieten. Voetbal kijken en weddenschap na weddenschap plaatsen: meer heb je toch niet nodig om de kerst goed af te sluiten?

Ga jij al voor deze wedopties met hoge quoteringen?

Wedden op voetbal is spannend, maar je wilt er natuurlijk ook geld aan overhouden. Wie écht winst wil maken, let dus bij elke weddenschap op de quoteringen. Inzetten op een weddenschap met hoge quoteringen en een extreem lage winkans is niet de slimste optie. Je hebt er niets aan dat je de inzet kunt vertienvoudigen, terwijl je weet dat je hoogstwaarschijnlijk verliest. Gelukkig zijn er meer opties wanneer je voor een hoog winstbedrag gaat. Er bestaan namelijk genoeg weddenschappen waarbij spelers met veel voetbalkennis en een goed inzicht beloond worden.

Deze weddenschappen laat je links liggen

Als je voor het grote geld gaat, dan laat je wedopties als Over/Under, Even/Oneven en Both Teams to Score snel achter je. Deze weddenschappen hebben een theoretische winkans van 50%, en dat is goed te zien aan de quoteringen. Ook 1×2 weddenschappen en Draw No Bets zijn in financieel opzicht niet de beste keuze. Je gaat voor de hoogst mogelijke winst, dus je hebt weddenschappen nodig waarbij veel gevraagd wordt van jouw voetbalkennis. Want hoe lastiger het is om een goede inschatting te maken, hoe meer de bookmaker voor de weddenschap over heeft.

Voorspel het verloop van de wedstrijd met een HT/FT weddenschap

Halftime/fulltime is echt zo’n weddenschap die om een goede voorbereiding vraagt. Je houdt je niet zozeer bezig met de eindstand, maar meer met het verloop van de wedstrijd. Dit vergt behoorlijk wat inzicht en teamkennis. Zo is het Oranje onder Koeman een team geworden dat veel wint, al komen de spelers meestal pas in de tweede helft op gang. Een gelijkspel bij rust is dus heel reëel, terwijl een 0-0 tegelijkertijd vertrouwen geeft voor een overwinning. Bij een halftime/fulltime weddenschap moet u vooral goed weten hoe de teams hun wedstrijden opbouwen. Houd er ook rekening mee dat een dominant begin van de match geen garantie is op succes. Een voorsprong bij rust kan zomaar worden omgezet in een verlies.

Wie scoort het eerst en in welke periode valt de goal?

De eerste of laatste doelpuntenmaker is nog zo’n weddenschap die bij de bookmakers hoge quoteringen oplevert. Of wat te denken van de periode waarin die goal valt? Misschien verwacht je een snelle opening en zet je in op een doelpunt in de eerste 10 minuten. Al kun je net zo makkelijk een goal voorspellen in de 21e tot 30e minuut. Nu zijn dit soort weddenschappen wel meer een gok dan de HT/FT weddenschap, zelfs als je de wedstrijden en teams goed analyseert. Behalve veel voetbalkennis heb je dus ook wat geluk nodig.

Weddenschappen zonder speelruimte

De analyse van de statistieken geeft soms een heel duidelijk beeld van de wedstrijd. Als dat gebeurt, kun je kiezen voor een specifieke weddenschap zoals correcte score of het exacte aantal hoekschoppen. Doordat er bij deze weddenschappen geen speelruimte is, zijn ze vrij risicovol. Eén doelpunt of corner te weinig weerhoudt je al van de winst. Maar als je echt het volste vertrouwen hebt in je analyse, dan durf je het risico misschien toch te nemen. Weeg je liever alle mogelijkheden tegen elkaar af? Kijk dan eens bij de handicapweddenschappen of combinaties zoals ‘Matchwinnaar én Both Teams to Score’. Ook bij dit soort weddenschappen profiteer je met jouw voetbalkennis van de hoogste quoteringen!