Welkom bij Voetbalwedden.be

Momenteel niet toegestaan

Vanaf 1 juli is het volgens de Belgische regelgeving niet toegestaan om kansspelreclame weer te geven. Daarom is de toegang tot onze website tijdelijk geblokkeerd. We bieden echter een alternatief voor Nederlandse bezoekers. U kunt terecht op VoetbalGokken.nl, waar u een overzicht van verschillende Nederlandse bookmakers kunt vinden.

Onze excuses voor het ongemak en bedankt voor uw begrip.

  • De beste wedtips
  • Bookmakers met Belgische licentie
  • Actueel nieuws & updates

De Jupiler Pro League brengt bij veel voetbalfans warme herinneringen mee. Misschien zat u wel op de tribune van het Jan Breydelstadion toen Club Brugge landskampioen werd. Of bent u juist fan van die andere grote voetbalclub uit de competitie: RSC Anderlecht? Natuurlijk heeft de Jupiler Pro League nog veel meer interessante clubs om te volgen. Zo kunt u gaan wedden op de wedstrijden van Standard Luik, KRC Genk, KAA Gent, KV Mechelen, Zulte-Waregem of KV Kortrijk. Of richt u eens op een duel waarin twee degradatiekandidaten het tegen elkaar opnemen. Wedden op de Jupiler Pro League heeft als grote voordeel dat er veel informatie voorhanden is én dat de wedstrijden gemakkelijk live te volgen zijn. Daarnaast volgt u de competitie waarschijnlijk al jaren waardoor u heel wat kennis heeft opgedaan. Dit zijn allemaal de perfecte ingrediënten voor het winnen van een weddenschap.

De Eerste Klasse A als voorbeeld voor andere grote voetballanden

De naam Jupiler Pro League is inmiddels helemaal ingeburgerd. Maar eigenlijk is dit gewoon de sponsornaam, want officieel spreken we natuurlijk van de Eerste Klasse A. En die Eerste Klasse A bestaat al heel lang. Dit is zelfs de oudste voetbalcompetitie van het Europese vasteland. België is dus absoluut een voorbeeld geweest voor de andere grote voetballanden van nu.

De Eerste Klasse A gaat van start in 1895/1896. Dat seizoen strijden er zeven clubs om de Coupe de Championnat. Het Brusselse is daarbij ruim vertegenwoordigd, want maar liefst vier teams komen uit de omgeving van onze hoofdstad. Wat dat betreft zijn de verhoudingen in de Eerste Klasse A tegenwoordig een stuk beter. In de 125-jarige geschiedenis van de Belgische voetbalcompetitie zijn er absoluut een aantal dingen veranderd. Zo is het voetbal steeds professioneler geworden, en de Jupiler Pro League hoort nu zelfs bij de sterkste competities van de wereld. Als gevolg hiervan volgen ook voetbalfans van buiten de landsgrenzen de competitie graag. Daarnaast is het aantal deelnemende teams flink uitgebreid. Die zeven kanshebbers op de landstitel zijn er inmiddels zestien geworden. Al hebben die zestien clubs lang niet allemaal een reële kans om het landskampioenschap te winnen. Wat overigens niet veranderd is, is de betrokkenheid van de Belgische voetbalbond. De bond die we nu kennen als de KBVB (Koninklijke Belgische voetbalbond) begon ooit als de UBSSA (Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques). Dat is meteen het enige wat echt anders is geworden. De Belgische voetbalbond is zelfs na 125 jaar nog steeds vol enthousiasme bezig met de organisatie van de Eerste Klasse A.

De eerste fase van de Jupiler Pro League: reguliere competitie

U zou verwachten dat de oudste competitie van het Europese vasteland meteen de toon zet voor de andere voetbalcompetities. Toch is de Eerste Klasse A altijd anders geweest dan bijvoorbeeld de Bundesliga, Eredivisie of de Primera División. De hoogste competitie van ons land heeft namelijk een heel eigen opzet. Alleen dat al maakt de Jupiler Pro League interessant.

Iedereen die de Eerste Klasse A volgt, weet dat clubs geen moment kunnen verslappen. Want ongeacht of het competitieseizoen net begint of dat het bijna ten einde komt: vrijwel elke wedstrijd is even belangrijk. Dat komt simpelweg doordat de Pro League bestaat uit twee delen. In het eerste deel, de reguliere competitie, hebben de topclubs maar één belangrijke opdracht. Ze moeten terecht zien te komen in de top 6 van het klassement. Het liefst met zoveel mogelijk punten, want daar hebben ze in het tweede deel nog profijt van. In de reguliere competitie spelen de zestien clubs uit de Jupiler Pro League allemaal dertig matches. Dat betekent dat u genoeg kans heeft om te gaan wedden. Kies voor een live weddenschap terwijl u op de tribune zit. Of gaat u liever voor een weloverwogen pre-match weddenschap wanneer Anderlecht en Club Brugge met elkaar de strijd aangaan? De reguliere competitie biedt alvast mogelijkheden genoeg. Zodra alle heen- en terugwedstrijden zijn afgerond, is het tijd om het klassement te splitsen. De top 6 gaat vanaf dat moment verder met de strijd om het landskampioenschap. Voor de overige teams wachten de play-offs. In welk deel van de competitie een elftal ook terechtkomt, er is sowieso wat te winnen of te verliezen.

De spannende strijd in de kampioenschapsronde

Clubs die zich serieus willen mengen in de strijd om het landskampioenschap, moeten in het eerste deel alvast zoveel mogelijk punten bij elkaar sprokkelen. Toch hoeft het voor bijvoorbeeld RSC Anderlecht geen probleem te zijn als ze na dertig speelrondes de derde plek bezetten. De competitie wordt namelijk pas beslist in de kampioenschapsronde.

In de kampioenschapsronde staan er voor alle gekwalificeerde clubs tien wedstrijden op het programma. Deze wedstrijden zijn nog belangrijker dan die in de reguliere competitie. Want wie nu steken laat vallen, kan die landstitel wel vergeten. De clubs gaan in de kampioenschapsronde van start met de helft van de punten die zijn behaald in de reguliere competitie. Het is dus altijd hopen op een goede uitgangspositie. Maar een koppositie bij de start van de kampioenschapsronde is zeker geen garantie op winst. De clubs staan in punten vaak dicht bij elkaar, en bovendien zijn er vanaf nu alleen nog maar sterke tegenstanders. Alleen het beste van het beste wordt kampioen van België.

Meerdere kanshebbers op de landstitel

In de lange geschiedenis van de Eerste Klasse A zijn er natuurlijk al heel wat kampioenen geweest. In de beginjaren was er de strijd tussen FC Liégeois en Racing Club Brussel. Niet veel later lukte het Union Sint-Gillis om de macht te grijpen. Hoewel deze clubs inmiddels óf verdwenen zijn óf in een lagere divisie spelen, nemen ze nog steeds een mooie plek in het klassement met titelhouders. Sterker nog: Union Sint-Gillis bezet met elf landstitels een mooie derde plek op de ranglijst. Alleen Club Brugge en RSC Anderlecht doen het beter. Niet iedereen zal er blij mee zijn, maar Anderlecht mag zich echt de absolute kampioen van de Eerste Klasse A noemen. Dit is namelijk het enige team dat in België met drie gouden sterren op het shirt mag voetballen, wat gelijkstaat aan meer dan dertig titels. Club Brugge moet het vooralsnog doen met één ster.

RSC Anderlecht en Club Brugge zijn elk seizoen weer grote kanshebbers als het aankomt op het landskampioenschap. Maar er zijn meer kapers op de kust. KRC Genk en KAA Gent wisten nog niet zo heel lang geleden de titel binnen te slepen. Vlak ook zeker Standard Luik niet uit. Het lukt de grootste voetbalclub van Wallonië vaak om door te dringen tot de kampioenschapsronde. De vele kanshebbers maken het slotstuk van de Jupiler Pro League extreem spannend.

Er valt meer te winnen of verliezen dan de landstitel alleen

In de kampioenschapsronde staat er meer op het spel dan alleen de landstitel. Want natuurlijk vallen er via de Eerste Klasse A ook tickets te verdienen voor Europees voetbal. Niet zo gek dus dat we onder andere Club Brugge en RSC Anderlecht vaak terugzien in de Europa League of Champions League.

Aan het einde van het seizoen zijn de ogen niet alleen gericht op de kampioenschapsronde. Er is namelijk ook nog dat andere deel van de competitie bezig: de play-offs. De clubs die buiten de top 6 zijn gevallen (met uitzondering van de nummer laatst) spelen in de play-offs tien wedstrijden. Ze worden hiervoor ingedeeld in twee groepen van zes, wat betekent dat er in deze play-offs genoeg ruimte is voor drie teams uit de Eerste Klasse B. De twaalf clubs hebben als doen om de beste te worden in hun groep. Resultaten uit het verleden tellen niet meer mee. Iedereen begint op 0 waardoor er kansen genoeg zijn om een slecht seizoen goed te maken. Er staat echt iets op het spel in de play-offs. De twee groepswinnaar nemen het uiteindelijk tegen elkaar op in de finale, waar nog een ticket klaarligt voor de Europa League. Dit is een mooie prijs, dus wedden op de play-offs wordt ongetwijfeld spannend. En die nummer laatst? Die degradeert na de reguliere competitie rechtstreeks naar de Eerste Klasse B.

Een competitie vol met interessante weddenschappen

Het Belgische voetbal zit de laatste jaren flink in de lift. Dat betekent dat er vanuit het buitenland steeds meer interesse is in de Jupiler Pro League. Maar ook in eigen land blijft het wedden op Eerste Klasse A populair. Belgische voetbalcompetities kent twee echte krakers: Anderlecht – Standard Luik en Anderlecht – Club Brugge. Toch is het zonde als u alleen hier op gaat wedden. Zelfs de wedstrijden waarin een topclub het opneemt tegen een elftal uit de onderste regionen, leveren interessante weddenschappen op. Verruil die 1×2 weddenschap op dat moment eens voor een handicapweddenschap of voorspel het exacte aantal doelpunten. Over doelpunten gesproken… de meest scorende spelers zijn altijd goed voor een extra weddenschap. Want wie wordt toch de topscorer van het seizoen? Met voorgangers als Hamdi Harbaoui, Jérémy Perbet en Romelu Lukaku komt de nieuwe topscorer in een indrukwekkend lijstje met namen te staan. Als u de juiste speler weet te voorspellen, houdt u er aan het eind van het seizoen een mooi geldbedrag aan over!

De beste bookmakers

Via Voetbalwedden.be kies je uit de beste bookmakers voor België. Zo speel je altijd veilig en onder toezicht van de Belgische Kansspelcommissie.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.