• De beste wedtips
  • Bookmakers met Belgische licentie
  • Actueel nieuws & updates

Voor veel voetbalfans is online wedden gewoon een mooie en soms extreem spannende hobby. Natuurlijk hoopt u om te winnen, maar met een verloren weddenschap kunt u ook prima omgaan. Toch werkt dat niet voor iedereen zo. Online wedden brengt altijd risico’s met zich mee, zelfs als u stevig in uw schoenen staat. Uw emoties kunnen de overhand nemen waardoor u meer en meer geld inzet om verliezen te compenseren. Of misschien raakt u zo in de ban van de vele voetbalweddenschappen dat u gewoon niet meer kunt stoppen. Bookmakers met een licentie van de Belgische kansspelcommissie zijn verplicht om zich actief in te zetten voor verantwoord gokken. Met een strenge leeftijdsgrens, stortingslimieten en volop informatie over verantwoord wedden gaan de bookmakers de strijd met gokverslaving aan.

Een gezamenlijke strijd tegen gokverslaving

De ideale voetbalwedder is 18+, volgt altijd zijn verstand in plaats van zijn emotie en heeft bovendien voldoende financiële middelen om eventuele verliezen op te vangen. Er lopen genoeg van dit soort voetbalwedders rond. Maar de online gokwereld kent nu eenmaal ook een andere kant, waarbij gokverslaving en financiële/persoonlijke problemen op de loer liggen. Als het misgaat, gaat het meestal flink mis. Schulden kunnen zich opstapelen doordat u geld in blijft zetten dat u eigenlijk niet kunt missen. De meest verstokte voetbalwedders komen bovendien gemakkelijk in een isolement. Het enige dat nog telt, is online wedden op voetbal. Werk, vrienden en andere sociale contacten zijn opeens niet belangrijk meer. Op dat moment weet u dat er een groot probleem is ontstaan.

De Belgische overheid en kansspelcommissie controleren streng op wat er allemaal gebeurt in de online gokwereld. Allereerst moeten de bookmakers aan allerlei regels voldoen. Ze moeten de privacy bewaken, met beveiligde verbindingen werken en ze moeten voldoende geld in kas hebben om de winsten van gokkers uit te kunnen keren. Maar het zijn niet alleen de bookmakers die de richtlijnen moeten volgen. Ook wedders krijgen te maken met regels van de overheid en kansspelcommissie. Die regels zijn echt bedoeld om u te beschermen en om het wedden op voetbal zo leuk mogelijk te houden. Volg de regels dus keurig, want uiteindelijk heeft u daar alleen maar profijt van.

Wedden op sport mag vanaf 18 jaar

De Belgische wetgeving is er duidelijk over: jongeren zijn uitgesloten van (online) weddenschappen. Voor casinogames als poker, roulette en speelautomaten geldt een minimumleeftijd van 21 jaar. Wat dat betreft hebben de jongere liefhebbers van sportweddenschappen geluk. Online wedden op sport mag in België vanaf 18 jaar.

Zo’n minimumleeftijd is er natuurlijk niet voor niets. Gokken brengt verslavingsrisico’s met zich mee en onderzoek wijst uit dat jongeren nog niet de capaciteit hebben om die gevaren goed in te schatten. Het risico dat ze te ver gaan en vervolgens in de problemen komen, is simpelweg te groot. Jongeren die in de toekomst graag willen wedden op voetbal, kunnen de tijd tot hun 18e verjaardag overigens wel nuttig gebruiken. Wedstrijden kijken, speelstijlen analyseren en veelbelovende voetballers volgen: het helpt allemaal om de kans op succes te vergroten zodra die minimumleeftijd van 18 jaar eindelijk bereikt is.

Bookmakers controleren streng op de minimumleeftijd

Het is misschien verleidelijk om als jonge voetbalfan de regels te negeren en gewoon een account aan te maken bij een online bookmaker. Niemand ziet immers hoe oud u bent, toch? Dat idee klopt maar deels. In eerste instantie is het inderdaad eenvoudig om de leeftijdsgrens te omzeilen. Maar er komt een punt waarop de bookmakers om identificatie vragen. Als dat bij de inschrijving niet gebeurt, dan moet u wel een kopie van uw paspoort opsturen zodra u een eerste uitbetaling aanvraagt. Bookmakers controleren scherp op de minimumleeftijd van wedders. Blijkt dat de gegevens waarmee u zich heeft ingeschreven niet kloppen, dan krijgt u de winst simpelweg niet uitgekeerd. Het heeft dus absoluut geen zin om een sportweddenschap te plaatsen als u jonger bent dan 18 jaar. Gelukkig maar, want het is echt niet verstandig om op jonge leeftijd al aan het wedden te gaan. Verantwoord gokken betekent voor de jongere voetbalfans dat ze toch even wat geduld moeten opbrengen.

De kansspelcommissie scherpt de regels aan met strenge limieten

Verantwoord wedden zit hem natuurlijk niet alleen in de leeftijd. Want ook spelers die ouder zijn dan 18 jaar, kunnen gemakkelijk in de problemen raken. In een weekend waarin u de ene na de andere weddenschap verliest, neemt de frustratie al snel toe. U heeft de neiging om door te gaan met wedden, simpelweg omdat u de verloren inzetten wilt compenseren. Maar door die toenemende frustratie wordt het steeds moeilijker om objectief naar de wedstrijden te kijken. Uw emoties nemen de overhand en dat doet uw weddenschappen geen goed. Voor u het weet, bent u veel meer geld kwijt dan eigenlijk de bedoeling was. En dat moet u natuurlijk zien te voorkomen.

Veel voetbalwedders die in de problemen komen, zitten financieel in de knel. Daarom zijn de wettelijke regels inmiddels flink aangescherpt. Sinds 2019 geldt in België een maximale storting van 500 euro per week. Is dit te weinig om het hoge winstbedrag binnen te slepen dat u voor ogen had? Via uw bookmaker kunt u een aanvraag indienen om de limiet te verhogen, maar dan moet u wel aantonen dat u voldoende inkomsten heeft en schuldenvrij bent. Met deze strenge maatregel hoopt de kansspelcommissie zoveel mogelijk financiële problemen van gokkers te voorkomen. Behalve deze wettelijke limiet kunt u ook uw eigen inzetlimieten instellen. Een storting van 500 euro per week is nog steeds heel veel geld, en lang niet iedereen kan dat bedrag zomaar missenHet kan daarom verstandig zijn om die limiet van 500 euro omlaag te brengen. U regelt dit snel en eenvoudig via uw eigen spelersaccount. Met zo’n verlaagde limiet komt u ieder geval niet in de verleiding om meer geld te vergokken dan u eigenlijk kunt missen. Want zodra uw persoonlijke limiet is bereikt, houdt het wedden eventjes op.

Controle houden over uw weddenschappen: zo doet u dat!

Bij uw online weddenschappen is het belangrijk dat u zelf de controle houdt. Als u zich te veel verliest in uw voetbalweddenschappen, dan loopt u het risico dat uw emoties het overnemen van uw verstand. Het gevolg is dat u steeds meer slechte beslissingen gaat nemen. En dat moet u natuurlijk zien te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt zorgen dat u te allen tijde de controle houdt. Neem bijvoorbeeld regelmatig een pauze van het wedden. Zo komt u niet in die flow terecht die u zonder nadenken van de ene naar de andere verloren weddenschap brengt. Ga ook nooit wedden als u drank op heeft of een vervelende dag achter de rug heeft. Op dat soort momenten laat u zich namelijk veel makkelijker leiden door uw emoties. Uw grenzen vervagen en de kans is groot dat u daardoor meer geld verliest dan eigenlijk verstandig was geweest. Zorg daarnaast dat u een apart potje heeft met geld dat bedoeld is voor uw voetbalweddenschappen. Als alles van één en dezelfde rekening komt, bent u misschien geneigd om het boodschappengeld van deze week te besteden aan uw voetbalweddenschappen. Iedereen kan zich bedenken dat dat niet heel verstandig is.

Hulp zoeken als het toch verkeerd gaat

Het is makkelijk om te denken dat een gokverslaving u niet gaat overkomen. Maar vergis u niet! Iedereen kan verslaafd raken of in de problemen komen door online wedden. Daarom moet u altijd kritisch naar uw eigen gokgedrag blijven kijken. Vindt u het moeilijk om te stoppen met wedden en zit u gerust het hele weekend gespannen naar het platform van de bookmaker te turen? Doet u er alles aan om verloren inzetten goed te maken en wilt u net zo lang doorgaan tot dat gelukt is? Sluit u zichzelf steeds meer binnenshuis op om te kunnen wedden en verwaarloost u daarmee zichzelf en de contacten met mensen in uw omgeving? Dit zijn allemaal aanwijzingen dat er een probleem begint te ontstaan. Het hoeft nog niet meteen om een echte gokverslaving te gaan, maar het is absoluut tijd om actie te ondernemen. Grote bookmakers zoals Unibet hebben al veel extra informatie over verantwoord wedden op hun website staan. Het is iedere voetbalwedder aan te raden om de informatie van uw bookmaker eens rustig door te lezen. U ontdekt dan meteen of de bookmaker misschien zelf een team met experts heeft klaarzitten die u kunt contacteren als u merkt dat het misgaat. Voor hulp bent u natuurlijk niet alleen afhankelijk van de online wedkantoren. Het is bijvoorbeeld altijd verstandig om iemand in uw omgeving in vertrouwen te nemen als u merkt dat het wedden op voetbal dwangmatig wordt. Daarnaast zitten er allerlei hulpinstanties voor u paraat die gespecialiseerd zijn in gokverslaving. Als het wedden op voetbal financiële/persoonlijke problemen begint op te leveren, is het zeker verstandig om met hen contact op te nemen.