Welkom bij Voetbalwedden.be

Momenteel niet toegestaan

Vanaf 1 juli is het volgens de Belgische regelgeving niet toegestaan om kansspelreclame weer te geven. Daarom is de toegang tot onze website tijdelijk geblokkeerd. We bieden echter een alternatief voor Nederlandse bezoekers. U kunt terecht op VoetbalGokken.nl, waar u een overzicht van verschillende Nederlandse bookmakers kunt vinden.

Onze excuses voor het ongemak en bedankt voor uw begrip.

  • De beste wedtips
  • Bookmakers met Belgische licentie
  • Actueel nieuws & updates

Quoteringen, odds en noteringen spelen een belangrijke rol in de wereld van het voetbalwedden. Zonder deze getallen weet u niet hoeveel een weddenschap waard is. Ook heeft u dan geen enkele aanwijzing over hoe de bookmaker de voetbalmatch inschat. Quoteringen geven u waardevolle en zelfs onmisbare informatie over de weddenschappen. Het is dus belangrijk dat u goed weet hoe deze getallen werken en wat u ermee kunt. Maak u op voor een lesje in quoteringen, odds én noteringen!

Let u op de quoteringen, odds of toch op de noteringen?

Zodra u zich gaat verdiepen in de wereld van het voetbalwedden, leest u overal dat quoteringen zo belangrijk zijn. Maar ook de odds en noteringen mag u duidelijk niet uit het oog verliezen, zo blijkt uit alle informatie die u tegenkomt als u op onderzoek uitgaat. Verwarrend? Gelukkig valt dat wel mee. De termen quoteringen, odds en noteringen zijn namelijk inwisselbaar. Ze verwijzen ook allemaal naar een en hetzelfde getal. Het is het getal dat achter elke weddenschap staat die de bookmaker online zet. Op het Europese vasteland maken we gebruik van decimale quoteringen, zoals 3.12 of 2.75. In Engeland kiezen ze dan weer voor fractionele quoteringen, waarbij de waarde van de weddenschap wordt weergegeven in een breukgetal. De Amerikanen pakken het weer heel anders aan. Zij werken met plussen en minnen zodat de quoteringen eruitzien als +280 of -170. Bij de bookmakers die in België actief zijn, kunt u het systeem van de fractionele en Amerikaanse quoteringen gewoon vergeten. Overal waar u komt, ziet u decimale quoteringen staan. En in die quoteringen zit heel wat handige informatie verborgen.

Een slim systeem met wisselende waardes

Quoteringen vertellen u precies hoeveel geld een weddenschap waard is. Of beter gezegd: aan een quotering kunt u snel aflezen hoeveel de bookmaker u uitbetaalt als uw voorspelling uitkomt. Als basis hiervoor wordt een inzet van 1 euro genomen. Een quotering van 3.12 geeft aan dat u 3,12 euro krijgt uitgekeerd voor elke euro die u in de weddenschap stopt. Bij een inzet van 10 euro krijgt u dus 31,20 euro in uw spelersaccount gestort. Na aftrek van dat tientje blijft er dan 21,20 euro over aan pure winst.

Met twee cijfers achter de komma zijn quoteringen een heel nauwkeurige weergave van uw winkansen. Want dat is in feite de onderliggende informatie die een quotering prijsgeeft. Een getal van 2.00 staat grofweg gelijk aan een 50% kans dat iets (bijvoorbeeld een overwinning voor Club Brugge of meer dan twee doelpunten) daadwerkelijk gebeurt. Hoe hoger de quotering wordt, hoe meer die kans afneemt. Andersom geldt ook dat hoe lager de quotering is, hoe groter de kans is dat iets uitkomt. Bookmakers denken heel zorgvuldig na over de waarde die ze toekennen aan een weddenschap. Maar de ervaring in het vaststellen van quoteringen is inmiddels ruimschoots aanwezig. De eerste keer dat zo’n getal achter een sportweddenschap verscheen, was al aan het einde van de achttiende eeuw. De Britse bookmaker Harry Ogden toog destijds met een groot bord en wat schrijfgerei naar de renbaan van Newmarket Heath. Tot die tijd hadden weddenschappen een vaste waarde, maar het nieuwe systeem van Ogden gooide dat helemaal om. Opeens leverde wedden op het ene renpaard meer op dan wedden op het andere. Van deze revolutie in de wereld van het sportwedden hebben we anno nu nog steeds profijt.

Welke info zit er verborgen in de quoteringen?

Een quotering is echt zo’n voorbeeld van hoeveel informatie er wel niet verborgen kan zitten in één getal. Zo kunt u uit het getal 3.12 aflezen dat:

  • U een bedrag van 3,12 euro krijgt uitbetaald voor elke euro die u inzet. Tenminste, als u de weddenschap wint
  • Er ongeveer 32% kans is dat de weddenschap in uw voordeel wordt beslist.
  • U risico neemt, maar dat het zeker niet onmogelijk is om deze specifieke weddenschap te winnen.

Voetbalwedden is altijd een kwestie van risico afwegen tegen de mogelijke winst. U wilt natuurlijk zoveel mogelijk winst maken met uw voetbalkennis. Toch is het niet slim om meteen een groot geldbedrag in te zetten op een weddenschap met een quotering van 9.00. Want hoewel u met een inzet van 100 euro zomaar ((100 * 9.00) – 100) 800 euro winst kunt maken, is de kans klein dat u dat geld inderdaad kunt incasseren. Bij het vaststellen van de quoteringen maken de bookmakers namelijk ook een soort risico-winst berekening. Zo kijken ze allereerst per wedoptie hoe groot de kans is (in percentages) dat iets daadwerkelijk gebeurt. Stel dat Zulte-Waregem dit competitieweekend ongeveer 23% kans heeft om de drie punten binnen te halen. Door middel van de formule quotering = 100% / winkans wordt dat percentage omgezet in een notering van 4.34. Deze formule laat meteen zien dat de quoteringen omhoog gaan als de winkans zakt. Bij een percentage van slechts 10% levert een weddenschap bijvoorbeeld al een quotering op van 10.00. Met deze weddenschap neemt u dus heel wat risico, maar u het kan u wel flink wat winst opleveren.

Deze elementen zijn belangrijk voor de quoteringen

Met de beschrijving van hierboven doen we de bookmakers wel een beetje tekort. Want het is natuurlijk niet zo dat de odds compilers (die verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de quoteringen) de percentages zomaar uit hun mouw schudden en er daarna alleen nog maar een formule op los hoeven te laten. Er komt heel wat bij kijken als de waarde van de weddenschap moet worden vastgesteld. Gelukkig hoeven de odds compilers niet puur vertrouwen op hun eigen kennis en ervaring. Ze krijgen hulp van allerlei computerdata waardoor het mogelijk is om dagelijks duizenden verschillende weddenschappen én de bijbehorende quoteringen online te zetten.

Het berekenen van quoteringen begint dus met het inschatten van de kans dat iets gebeurt. De bookmakers maken hierbij gewoon gebruik van allerlei voetbalstatistieken, net zoals u dat doet wanneer u zich voorbereidt op een weddenschap. Met deze analyse van de statistieken houdt het niet op. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als de winstmarge. Wanneer bookmakers alle kanspercentages direct zouden omrekenen naar quoteringen, maken ze simpelweg geen winst. Daarom voegen bookmakers altijd een winstmarge toe aan de weddenschappen. Dit gaat doorgaans om een paar procent. In plaats van de basisformule 100% / winkans gebruikt een bookmaker misschien wel de formule 95% / winkans. Die winkans van 23% voor Zulte-Waregem komt dan in praktijk neer op een quotering van 4.13. Quoteringen zijn daardoor vrijwel altijd lager dan u op basis van de statistieken zou verwachten. Maar met deze gegevens zijn de odds compilers er nog niet. Behalve dat er rekening wordt gehouden met de winstmarge, moeten ze ook op een andere manier commercieel denken. We komen hiermee terecht op het terrein van de populariteit van een competitie of weddenschap. Bij een populaire voetbalcompetitie, -match of -weddenschap hoeven bookmakers niet hoog in te zetten om wedders te trekken. Dat is wel anders voor de 3. Bundesliga of de voetbalcompetitie uit Roemenië. Het kan zomaar gebeuren dat de quoteringen bij dit soort competities in verhouding iets hoger liggen dan bij de Premier League of de Serie A. Al verschilt het heel erg per bookmaker hoe er wordt omgegaan met de populaire en minder populaire weddenschappen. En dat is niet het enige waarin de bookmakers verschillen.

Elke bookmaker zet zijn eigen quoteringen online

Veel bookmakers hebben hun eigen team van odds compilers in dienst. Dat is erg gunstig voor u als gokker. Dat betekent immers dat er automatisch verschillen ontstaan in de quoteringen. Bent u niet helemaal tevreden over wat het ene wedplatform u biedt, dan vindt u ergens anders ongetwijfeld een betere deal.

De verschillen in quoteringen ontstaan deels door een net iets andere inschatting van de wedstrijd. Waar de ene bookmaker Zulte-Waregem een winkans toebedeelt van 23%, zit de ander misschien op 22% of 25%. Dat verschil geldt alleen voor die ene specifieke weddenschap. Er is dus een andere factor die veel belangrijker is om in de gaten te houden. Wedt u graag bij een bookmaker die qua quoteringen vaak boven de rest uitsteekt? Dan is de winstmarge interessant. Elke bookmaker hanteert zijn eigen percentage als het gaat om de winstmarge. De één houdt vast aan 5%, terwijl de ander een marge meetelt van 7%. Dit is de voornaamste reden dat sommige bookmakers standaard aan de onderkant van de markt zitten en anderen aan de bovenkant. Toch bewegen de meeste online wedkantoren ergens in het midden. Een hoge winstmarge (en daardoor automatisch wat lagere quoteringen) kan wedders flink afschrikken. Logisch ook, want waarom zou u zich inschrijven bij een bookmaker waar u standaard minder winst dan bij de concurrentie? De meeste bookies passen daarom wel op om een té hoge winstmarge te hanteren. U kunt wel het geluk hebben dat u een wedkantoor vindt dat zich met hoge quoteringen echt probeert te onderscheiden van de concurrentie. Het loont zich sowieso om quoteringen te vergelijken voordat u definitief een account aanmaakt bij een bookmaker.

Houd rekening met de steeds veranderende quoteringen

Quoteringen spelen een essentiële rol bij het wedden op voetbal. Eén getal bepaalt immers precies hoeveel winst u kunt maken met uw weddenschap. Maar dat ene getal staat zeker niet vast. Zodra een bookmaker de weddenschap en bijbehorende quotering online zet, kan er nog veel veranderen. Dat geldt voor pre-match weddenschappen, maar bovenal voor live weddenschappen.

Om maar met de pre-match weddenschappen te beginnen: de wedstrijden en quoteringen staan vaak al een week van tevoren online. Er zijn zelfs bookmakers die ernaar streven om de weddenschappen als een van de eersten op het platform te hebben staanHet kan voor u voordelig zijn om deze bookmakers in de gaten te houden zodat u er vroeg bij bent. Want zodra de concurrentie de weddenschappen ook online zetten, worden de quoteringen vaak naar beneden bijgesteld. Los daarvan veranderen de quoteringen in aanloop naar de wedstrijd regelmatig. Een speler die tijdens de training geblesseerd raakt of berichten over onvrede binnen de selectie: het kan allemaal invloed hebben op het verloop van de wedstrijd. De bookmakers nemen de quoteringen door dit soort nieuwe feiten steeds weer in heroverweging.

Bij live weddenschappen veranderen de quoteringen nog veel sneller dan bij pre-match weddenschappen. Elke actie tijdens de wedstrijd kan een subtiele wijziging teweeg brengen. Een van de elftallen zet steeds meer druk, de scheidsrechter deelt een gele kaart uit of er komt een vrije trap vanaf een kansrijke plek… dit soort momenten laten de quoteringen voortdurend verspringen. De ene keer gaan ze omhoog, de andere keer naar beneden. Het is dus zaak om snel te schakelen als u de wedstrijd kijkt en een weddenschap wilt plaatsen. Als u de voorspelling eenmaal heeft doorgegeven, maakt het voor u niets meer uit wat er met de quoteringen gebeurt. Uw deal met de bookmaker staat en het is te hopen dat die gunstig uitpakt. Timing is in ieder geval erg belangrijk als u met een live weddenschap van hoge quoteringen wilt profiteren.

De eeuwige strijd tussen hoge en lage quoteringen

Bij het wedden op voetbal staat u altijd weer voor die ene vraag. Gaat u voor lage quoteringen én daarmee voor een weddenschap met hoge winkansen? Of gaat u voor een hoog winstbedrag en neemt u daarmee graag wat extra risico? Vooropgesteld, het is nooit verstandig om zonder goede reden voor een weddenschap met extreem hoge quoteringen te gaan. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat u de wedstrijd gewoon anders inschat dan de bookmaker. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat een bookmaker er behoorlijk naast zit. Toch is het wel belangrijk dat u zich laat leiden door de statistieken en niet door puur winstbejag. Weddenschappen met hoge quoteringen vormen een risico. Al verdwijnt dat risico niet helemaal als u voor een weddenschap met erg lage quoteringen gaat. Zelfs een topclub als FC Barcelona kan geheel onverwacht verliezen van een ploeg die in de onderste regionen van La Liga staat. Wint Barcelona deze wedstrijd wel met groot gemak, dan houdt u daar maar weinig winst aan over. Er is gelukkig een manier om dat bedrag te verhogen, en wel met een combi weddenschap. Hierbij koppelt u meerdere weddenschappen aan elkaar, waarna de bookmaker alle quoteringen met elkaar vermenigvuldigt. Met twee of drie relatief zekere weddenschappen op uw wedcoupon kunt u toch een mooi winstbedrag overhouden aan dat ene voetbalweekend.

De beste bookmakers

Via Voetbalwedden.be kies je uit de beste bookmakers voor België. Zo speel je altijd veilig en onder toezicht van de Belgische Kansspelcommissie.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.