Soorten weddenschappen

Voetbalwedden betekent dat u veel keuzes moet maken. Welke competitie is interessant en welke wedstrijd biedt de meeste kans op een winnende weddenschap? Daarnaast beslist u of u gaat voor een pre-match weddenschap of dat u juist de spanning opzoekt van een live weddenschap. Een enkelvoudige weddenschap levert altijd de meeste winkans op, maar met een gecombineerde weddenschap brengt u de quoteringen flink omhoog. Keuzes, keuzes, keuzes… en toch moet u nog één belangrijke beslissing nemen. De bookmakers koppelen namelijk heel wat verschillende weddenschappen aan de voetbalwedstrijden. Wij geven u een handig overzicht van de populairste wedopties!

Correcte score: welke eindstand verschijnt er op het scorebord?

Elke voetbalwedstrijd is weer anders. De ene keer zit u naar een duel te kijken dat amper een duel is. De spelers ogen vermoeid en er zijn weinig mooie acties op het veld te zien. Dit is echt zo’n wedstrijd waarbij een 0-0 in de lucht hangt. Een andere keer is er vanaf het eerste moment spektakel. Er zijn gerichte passes, de bal komt vaak in het doelgebied en de spelers zijn er duidelijk op gebrand om te scoren. Wie weet ontvouwt zich hier wel een voetbalmatch die goed is voor een waar doelpuntenfestijn.

Wat voor wedstrijd het ook is, na 90 minuten komt er altijd een eindstand op het scorebord te staan. Met de correcte score weddenschap is het aan u om die exacte eindstand te bepalen. Een kleine fout wordt wel meteen afgestraft. Want wordt die 1-0 in de laatste minuten toch nog een 2-0, dan kunt u de winst zomaar aan u voorbij zien gaan.

Voorspel de winnaar met een 1×2 weddenschap

Het voorspellen van de correcte score is behoorlijk lastig. Zelfs als uw idee klopt dat Club Brugge met ruime cijfers wint, zit er u al snel een doelpunt naast. Gelukkig biedt de 1×2 weddenschap uitkomt. Hierbij hoeft u alleen maar te voorspellen welk van de twee clubs er aan het einde van de wedstrijd met de overwinning vandoor gaat. Hoeveel doelpunten er precies vallen, is niet van belang.

Een voetbalweddenschap heeft natuurlijk drie mogelijke uitkomsten. Elke uitkomst is gekoppeld aan één van de letters of getallen uit de term ‘1×2 weddenschap’. De ‘1’ staat voor een overwinning voor de thuisploeg, terwijl u met een ‘2’ het vertrouwen in de bezoekende club uitspreekt. Het is mooi als een voetbalwedstrijd een winnaar oplevert, maar in de praktijk werkt het niet altijd zo. Er is namelijk ook de kans op een gelijkspel. Een 0-0, 1-1 of 2-2: het wordt allemaal aangegeven met een ‘x’ op uw wedbriefje.

Draw No Bet: uitschakelen van die onzekere gelijkspeloptie

Bij een pure gok levert een 1×2 weddenschap alsnog een 33% winkans op. Dat is niet slecht, al blijven er nog steeds genoeg matches over waarbij u gemakkelijk een verkeerde inschatting maakt. Want lukt het Chelsea om het voetbalduel te winnen of eindigt het toch in een gelijkspel?

Een gelijkspel is voor veel wedders lastig te voorspellen. Statistisch gezien is er altijd één team sterker, maar in de praktijk kan de underdog gewoon langszij komen. Gelijkspel is dus een erg onzekere factor. Het zou daarom fijn zijn als u die optie kunt negeren wanneer u geld inzet op het winnende team. We hebben goed nieuws, want met een Draw No Bet kan dat inderdaad! De opdracht bij een Draw No Bet is dezelfde als die bij een 1×2 weddenschap. U geeft namelijk aan of de thuisclubs (1) of de uitclub (2) wint. Staat er na 90 minuten voetbal toch een gelijkspel op het scorebord, dan krijgt u de inzet terug. U wint niets, maar u verliest ook niets.

U vergroot uw winkans met deze drie wedopties

Wedden op voetbal brengt altijd risico’s met zich mee. Maar er zijn wel een aantal wedopties waarmee u het risico zoveel mogelijk beperkt. De Both Teams to Score of even/oneven weddenschap heeft zelfs een theoretische winkans van 50%. Bij Both Teams to Score kruist u simpelweg ‘ja’ of ‘nee’ aan op uw wedbriefje. De vraag die u moet beantwoorden luidt: komen beide elftallen tot scoren of niet? De even/oneven weddenschap biedt weer een andere uitdaging. Hierbij geeft u bij de bookmaker aan of er een even of oneven aantal doelpunten, corners of kaarten komt. Zelfs als u maar weinig ervaring heeft als voetbalgokker, kunt u deze weddenschap gewoon winnen.

Ook de Dubbele Kans weddenschap is ideaal voor iedereen die de winkans wil vergroten. Dit wedtype is gebaseerd op de standaard 1×2 weddenschap, alleen selecteert u nu twee opties in plaats van één. Dubbel zoveel kans dus om de winst binnen te slepen.

Creëer een virtuele voorsprong/achterstand met de handicapweddenschap

In de wereld van het voetbalwedden kunt u het zo moeilijk of makkelijk maken als u zelf wilt. Neemt u graag risico om zo in één keer veel geld te winnen? Verdiep u dan eens in de handicapweddenschappen. De bekendste varianten zijn de Asian handicap en 3-Way handicap. Hoewel er absoluut verschillen zijn tussen deze twee wedopties, lijken ze in de basis toch sterk op elkaar. Bij beide krijg je namelijk de kans om een club met een virtuele voorsprong of achterstand aan de wedstrijd te laten starten. Dat kan het duel behoorlijk uit balans brengen. Want opeens is een overwinning voor Real Madrid niet meer zo zeker als de club met een 2-0 achterstand van start gaat. Het is aan u om te voorspellen of de Koninklijke minimaal drie keer scoort en ondanks die handicap toch nog wint. Of misschien gelooft u eerder dat de wedstrijd op papier in een gelijkspel eindigt of zelfs een verlies voor Real oplevert.

U bepaalt overigens zelf hoe groot de handicap is waarmee een club aan de wedstrijd begint. Zo houdt nog enigszins de controle over deze lastige voetbalweddenschap.

Leg de focus eens op één helft of één team

Er gebeurt veel tijdens een voetbalwedstrijd. Logisch ook, want er wordt 90 minuten lang gestreden om de overwinning. Er is genoeg tijd om te scoren, overtredingen te begaan of een paar corners binnen te slepen. Maar u hoeft zich niet per se te richten op 90 minuten speeltijd en op 22 spelers. U kunt namelijk ook kiezen voor weddenschappen waarbij u slechts één helft of één team in de gaten houdt.

Beide helften van een voetbalwedstrijden hebben zo hun charme. De eerste 45 minuten ligt alles nog open. Soms is het een kwestie van aftasten, soms worden de eerste verschillen al gemaakt. In de tweede helft neemt de druk toe, zeker op de teams die op achterstand staan. Lukt het hun om het tij te keren of zien ze de achterstand alleen maar veder oplopen? Wedden op specifiek de eerste of tweede helft betekent dat u voorspelt hoeveel doelpunten er vallen of wie die 45 minuten wint (waarbij de 1×2 weddenschap weer eens tevoorschijn wordt gehaald). Wat er in de andere helft gebeurt, is met deze weddenschap totaal oninteressant. Als alternatief kunt u zich richten op één team in plaats van één helft. Misschien weet u alles van Juventus en heeft u wel een idee hoe vaak de Turijners gaan scoren. Het aantal doelpunten van de tegenstander doet er niet toe.

Wedden op spelers die gaan scoren

Doelpunten maken een voetbalwedstrijd. Het liefst kijkt u naar ingenieuze acties en vlijmscherpe passes, die zo nu en dan leiden tot een goal. De bookmakers hebben volop aandacht voor de doelpuntenmakers. U kunt bijvoorbeeld wedden op de speler die de eerste (of juist laatste) goal van de wedstrijd maakt. Met de anytime goalscorer bent u iets minder specifiek. Het gaat erom dat u de naam noemt van één van de spelers die tot scoren komt. Het maakt niet uit of het om het eerste, tweede of derde doelpunt van de wedstrijd gaat. Zolang die persoon scoort, zit u met uw voorspelling goed.

De uitdaging bij zo’n soort weddenschap zit hem erin dat u echt één naam moet noemen. Verdiep u dus goed in de topscorers van de teams. Hoe vaak scoren ze gemiddeld, zijn ze in vorm en zetten ze vanaf de eerste minuut druk of weten ze meestal pas in de tweede helft het doel te raken? Dit helpt u allemaal om de juiste naam eruit te halen.

Twee voorspellingen in één met een halftime/fulltime weddenschap

Een succesvolle voetbalwedder kan goed inschatten hoe een wedstrijd verloopt. Er zijn veel mogelijke scenario’s. Een topclub komt misschien in de eerste helft al op 1-0 en bouwt die voorsprong in de tweede helft alleen maar verder uit. Maar de rust kan ook voor een kanteling in de wedstrijd zorgen. Een 1-0 verandert in de 50e minuut in een 1-1. De club is zelfs zo op dreef dat er in het laatste deel van de wedstrijd nog een doelpunt bij komt. Als eindstand wordt een 1-2 genoteerd.

Met een halftime/fulltime weddenschap heeft u de taak om het verloop van de wedstrijd te voorspellen. U geeft aan wat de situatie is als de spelers na 45 minuten voetbal richting de kleedkamer lopen én u buigt zich over het einde van de match. Deze weddenschap is een variant op de 1×2 weddenschap. Met een ‘x1’ op uw wedbriefje geeft u dus aan dat de clubs met een gelijkspel de rust ingaan, maar dat de thuisclub uiteindelijk wint.

De bookmaker zet de norm; u gaat voor hoger/lager

Wanneer u de wedopties bekijkt bij de wekelijkse competitiewedstrijden, ziet u heel wat hoger/lager (of over/under) weddenschappen staan. Met deze weddenschap richt u zich bijvoorbeeld op het aantal doelpunten, corners of de periode waarin er gescoord wordt. Maar daarmee bent u er nog niet. U moet namelijk ook de norm uitkiezen waar u zich op richt. Klinkt ingewikkeld? Gelukkig valt dat in de praktijk wel mee!

Stel u wilt wedden op het aantal doelpunten in de Premier League wedstrijd tussen Leicester City en Chelsea. De bookmaker heeft verschillende normen online staan, waaronder 0.5, 1.5, 2.5 en 3.5. De grote vraag is of u denkt dat het aantal doelpunten boven (hoger/over) of onder (lager/under) de gestelde norm uitkomt. ‘Lager dan 0.5’ laat zien dat u gelooft in een doelpuntloze wedstrijd. Met ‘lager dan 2.5’ mogen er nul, één of twee goals vallen. Het maakt niet uit of het 1-0, 1-1 of 0-2 wordt: met al deze uitslagen wint u de hoger/lager weddenschap.

Geld inzetten op (lands)kampioenen en topscorers

Bij veel voetbalweddenschappen kijkt u naar één enkele wedstrijd. Op dat moment is het alleen interessant wat bijvoorbeeld Club Brugge en Anderlecht doen. De uitslagen van de overige Pro League wedstrijden hebben geen enkele invloed op uw weddenschap. Toch staat een voetbalmatch nooit op zichzelf. Elke wedstrijd is onderdeel van een toernooi of landskampioenschap. Het is dus interessant om eens verder te kijken dan alleen naar de losse wedstrijden.

Bent u een groot liefhebber van de Jupiler Pro League? U heeft dan vast wel een idee welke club dit jaar de landstitel verovert. Datzelfde geldt voor een prestigieus toernooi zoals de Champions League of het EK voetbal. Er zijn natuurlijk een paar elftallen die de echt grote namen uit de voetbalwereld kunnen opstellen. Als deze spelers ook nog eens in vorm zijn, maakt het elftal zeker kans om ver te komen in het toernooi. Maar ver komen is niet voldoende. U bent namelijk op zoek naar dat ene team dat uiteindelijk de titel binnensleept. Als extraatje kunt u meteen wedden op de topscorer van het toernooi of landskampioenschap. Zo valt er elke keer wat te juichen als uw favoriet het doel weet te raken.

Elk wedtype heeft zijn eigen quoteringen

De keuze voor een weddenschap baseert u deels op wat u interessant vindt en deels op wat de statistieken u laten zien. Daarnaast zijn ook de quoteringen van belang. Een correct score weddenschap levert nu eenmaal meer op dan een 1×2 weddenschap. En een halftime/fulltime weddenschap laat uw bankroll sneller stijgen dan een hoger/lager weddenschap. Dit heeft simpelweg te maken met de moeilijkheidsgraad van deze wedopties. Begint u net met voetbalwedden, laat u dan niet verleiden door de hoge quoteringen van een Asian handicap. De kans dat u deze weddenschap door de weinige ervaring verliest, is gewoon te groot. Maak dus een slimme afweging wanneer u door die lange lijsten met voetbalweddenschappen struint!

1X2 / Match / Straight bet

De 1X2-weddenschap is veruit het meest populair. Hier wed je simpelweg op de einduitslag: 1 is de thuisploeg, 2 is de uitploeg en X is gelijkspel.
Deze weddenschap is ook beschikbaar voor de ruststand.
Let op dat de 1X2-weddenschap alleen betrekking heeft op reguliere speeltijd – 90 minuten plus blessuretijd. In een voetbaltoernooi waar ook verlengingen en strafschoppen mogelijk zijn, zal er ook een ‘to qualify’ weddenschap zijn, waarin je kunt wedden op de ploeg die doorgaat naar de volgende ronde. Gelijkspel is dan uiteraard niet mogelijk.

Totalen: Over/Under

Het totaal aantal doelpunten in reguliere speeltijd – van beide ploegen opgeteld – is ook een zeer populaire weddenschap. De aantallen staan genoteerd op halve nummers, zodat een gelijkspel (of ‘push’) niet mogelijk is.

Zo kun je bijvoorbeeld wedden op meer dan (over) of minder dan (under) 2½ doelpunten in een wedstrijd. Uiteraard is alles beschikbaar, van ½ tot en met 4½.

Over/unders zijn ook voor de ruststand beschikbaar en vaak voor meer dan alleen doelpunten. Ook het aantal hoekschoppen en gele kaarten kun je vaak op wedden in een over/under.

Dubbele kans / Double chance

In deze weddenschap wed je op twee van de drie mogelijke uitslagen in een 1X2. De mogelijkheden zijn 1X, 12 en X2.
Bij een ‘Double Chance X2’ win je bijvoorbeeld bij gelijkspel, of als de uitploeg wint. Je kunt hierop wedden voor reguliere speeltijd, maar ook voor de ruststand.

Ongeldig bij gelijkspel / Draw no bet

Een ‘draw no bet’ weddenschap biedt de zekerheid van geld terug bij gelijkspel. Bij deze variant van de 1X2 kun je dus slechts kiezen uit 1 of 2. Ook deze weddenschap is vaak eveneens voor de ruststand beschikbaar.

HT/FT

HT/FT staat voor Half Time / Full Time. Dit is een combinatie weddenschap van twee 1X2-weddenschappen op dezelfde wedstrijd: één voor de ruststand, en één voor einde speeltijd.
Een voorbeeld is ‘X/1’, waarin je wedt dat het bij rust nog gelijk staat, maar de thuisploeg de wedstrijd uiteindelijk wint.

Uitslag / Correct score

Bij correct score probeer je de exacte uitslag na reguliere speeltijd te voorspellen. Dit is zeker niet eenvoudig, vandaar dat de uitbetalingen vaak flink zijn. Ook voor de stand bij rust is deze weddenschap beschikbaar.

Handicap

Handicap-weddenschappen zijn het ingewikkeldst. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Er is 3-way handicap, Asian handicap en Linehandicap, om er maar drie te noemen. De invulling is steeds anders, maar de basis is in ieder geval dat een bepaald team een ‘virtuele’ voorsprong krijgt in de wedstrijd. Deze handicap wordt vervolgens bij de echte uitslag opgeteld om een handicap-uitslag te krijgen.
Hier gaan wij in dit artikel over handicap wedden dieper op in.

Doelpunten

Er zijn veel verschillende weddenschappen beschikbaar of teams tot scoren komen of niet. Deze spreken grotendeels voor zich:

Eerste doelpunt. 1X2 weddenschap. (X = geen doelpunten)

Eerste doelpunt. Ongeldig bij gelijkspel / ‘Draw no bet’ (Geld terug bij 0-0.)

Beide teams scoren / ‘Both to score’. Ja/nee weddenschap.

Thuisploeg (of Uitploeg) scoort. Ja/nee.

Thuisploeg scoort beide helften. Ja/nee.

Thuisploeg wint zonder tegendoelpunt / ‘Win to nil’. Ja/nee.

Thuisploeg houdt de nul / ‘Clean sheet’ (Ook 0-0 wint hierbij.) Ja/nee.

Doelpunt gescoord in 0:00-29:59. Ja/nee.

Oneven/Even

Naast over/under kan er ook gewed worden of het totaal aantal doelpunten (of hoekschoppen, etc.) een even of oneven getal is. Van alle voetbalweddenschappen komt dit het dichtst in de buurt van puur gokken.

Disciplinair / Booking points

Naast een over/under op het aantal gele kaarten, is er ook meestal een ja/nee weddenschap of er een rode kaart valt in de wedstrijd.
Een ingewikkeldere weddenschap om te begrijpen is misschien die van de ‘booking points’. Dit is een over/under op het aantal kaartpunten in een wedstrijd. Hierbij geldt een gele kaart voor 10 punten en een rode kaart voor 25. Een enkele speler kan nooit meer dan 35 booking points veroorzaken.

Speler-specials

Uiteraard zijn er ook genoeg weddenschappen gericht op de prestaties van individuele spelers. Hierbij zet je in op een bepaalde speler, in weddenschappen zoals:

Eerste doelpunt

Laatste doelpunt

Scoren

Niet scoren

Scoort tenminste 2 doelpunten

Scoort tenminste 3 doelpunten

Scoort met het hoofd

Krijgt een kaart

Krijgt een rode kaart

De mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos.

Head-to-heads

In speciale head-to-head weddenschappen worden twee spelers of twee teams tegen elkaar gezet, waarna je kunt wedden welke het beter zal doen. Denk hierbij aan weddenschappen als:

Welke speler scoort meer doelpunten tijdens het seizoen

Welke speler scoort als eerste in het toernooi

Welk team eindigt hoger in de competitie

Outrights

Outrights zijn speciale toernooi- of seizoensweddenschappen. Het populairste voorbeeld is uiteraard welk team aan het eind van het seizoen kampioen zal zijn, maar er zijn uiteraard talloze andere mogelijkheden:

Welk land wordt wereldkampioen

Welk team wordt poulewinnaar

Welk team degradeert aan het eind van het seizoen

Welke speler wordt topscorer

Bij kampioensweddenschappen zie je vaak de opties Win en Plaats. Bij Win zet je in op het kampioenschap, maar bij Plaats mag je team ook tweede, derde, of zelfs vierde worden.
Let goed op of hiervoor de top 3 (een medaille) of de top 4 (halve finale) kwalificeert. Dat kan een groot verschil maken.

Live wedden

Tijdens het live wedden op een wedstrijd ontstaan er na de aftrap nog meer voetbalweddenschappen, die zeer interessant kunnen zijn. Bijvoorbeeld:

Welk team scoort het volgende doelpunt

Welk team krijgt de volgende hoekschop

Welk team krijgt de volgende gele kaart

Maar ook veel van de pre-match weddenschappen zullen nog beschikbaar zijn, waarvan de noteringen zich aanpassen aan het scoreverloop. Het is zeker de moeite waard om dit eens te proberen. Met een goede kijk op voetbal valt hier veel winst te halen.

Kies de juiste bookmaker

Het is belangrijk om een online bookmaker te kiezen waar je zoveel mogelijk van deze weddenschappen tot je beschikking hebt. Misschien dat een hoekschoppen-weddenschap een keer veel eenvoudiger te voorspellen is dan een 1X2, of een over/under op de doelpunten.
Bij Unibet weet je zeker dat dat het geval is. Deze legale online bookmaker biedt het breedste scala van voetbalweddenschappen aan in België, zodat je altijd verzekerd bent van het beste aanbod.

Klik hier om je gratis aan te melden bij Unibet »